Ολυμπιάς

Το Αθλητικό Σωματείο «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» Φρενάρου είναι ένα από τα δυο σωματεία που υπάρχουν στην Κοινότητα Φρενάρου. Ιδρύθηκε το 1940 και λειτούργησε με το όνομα ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΣ. Κατά την Αγγλοκρατία το τότε καθεστώς καταδιώκοντας τα προοδευτικά κινήματα, υποχρέωσε το Σωματείο να κλείσει, Το 1956 μετά από άδεια των Αγγλικών Αρχών επαναλειτούργησε και μετονομάσθηκε σε Σωματείο «ΟΛΥΜΠΙΑΣ». Είχε σαν στέγη του διάφορα οικήματα μέσα στο χωριό, μέχρι το 1976 που έχει αναγερθεί το δικό του ιδιόκτητο οίκημα στην πλατεία του χωριού.

Σκοποί και επιδιώξεις του Σωματείου ήταν:

1. Η διατήρηση του φιλικού και αδελφικού δεσμού μεταξύ των μελών του Σωματείου, των κατοίκων του χωριού και της γύρω περιοχής.

2. Η συμμετοχή των μελών του σε κάθε είδος εκδήλωση που είχε σχέση με τη προώθηση κάθε νόμιμου σκοπού στο χωριό.

3. Η πνευματική, ηθική και πολιτιστική ανάπτυξη των μελών του και των κατοίκων του χωριού με την οργάνωση χορευτικών και μουσικών εκδηλώσεων, διαλέξεων, θεατρικών παραστάσεων και ότι άλλο μπορούσε να προσφέρει την ψυχαγωγία στα μέλη του.

4. Η προώθηση του αθλητισμού με την δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας και ομάδας πετόσφαιρας με στόχο την απασχόληση των νέων και την συμμετοχή τους στα πρωταθλήματα της Κύπρου.

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Σωματείου αφού αγωνίστηκε αρκετά χρόνια σε πρωταθλήματα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού ενώθηκε μαζί με την ομάδα του Σωματείου ΦΩΤΕΙΑΚΟΣ δημιουργώντας την ομάδα F.C.2000 που αγωνίζεται τώρα στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας. Η ομάδα δε της πετόσφαιρας συνεχίζει να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Β΄ Κατηγορίας.

Το Σωματείο ΟΛΥΜΠΙΑΣ κατά την Τουρκική εισβολή το 1974 έχασε τέσσερα άξια και δραστήρια του μέλη τους Νίκο Ττοφή, Γιασουμή Γ. Κιλέ, Θεόδωρο Μ Τσομαλλούρη και Λούκα Γ Τσιολάκκη που μέχρι σήμερα ευρίσκονται στον κατάλογο των αγνοουμένων, εκτός του Νίκου Ττοφή που αναγνωρίστηκε ως νεκρός και γίνεται κάθε πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη το ετήσιο μνημόσυνο, από το Κοινοτικό Συμβούλιο Φρενάρου.

Ακόμα ένα δραστήριο μέλος του Σωματείου ΟΛΥΜΠΙΑΣ χάθηκε, ο Νεόφυτος Πούλλος ο οποίος τιμήθηκε από πολλούς για την μεγάλη αλτρουϊστική πράξη του, αφού έδωσε τη ζωή του για να σωθεί ένας συνάνθρωπος του από πνιγμό στη θάλασσα, χωρίς να σκεφτεί ότι θα στερούσε ο ίδιος την παρουσία του από την γυναίκα του και τα δυο παιδιά του.

Το Σωματείο μας λειτουργεί πάντα με στόχο την όσο το δυνατό καλύτερη ψυχαγωγία των μελών του και των κατοίκων της Κοινότητας