Λούκας Τσολάκης

Ο Λούκας Τσολάκης γεννήθηκε στο Φρέναρος στις 22/12/1956. Όταν ήταν μικρός αγαπούσε πολύ το ποδόσφαιρο. Σαν τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο, αποφάσισε να ακολουθήσει την τέχνη του σιδερά. 

Η τουρκική εισβολή στις 20 του Ιούλη το 1974, τον βρήκε στρατιώτη, στο Μπογάζι. Αμέσως μεταφέρθηκε με τη μονάδα του στην Άσπρη Μούτη, κοντά στο φρούριο της Καντάρας. Εκεί πιστεύεται ότι συνελήφθηκε από τους Τούρκους εισβολείς.

Ένας από τους συντρόφους του Λούκα λέει, ότι τη μέρα εκείνη είχε πάει να φέρει νερό. Όταν επέστρεψε δε βρήκε κανένα. Όμως ούτε άκουσε πυροβολισμούς, ούτε είδε σκοτωμένους ή πληρωμένους, ούτε και αίματα. Έτσι συμπέρανε ότι έπρεπε να τους είχαν συλλάβει οι Τούρκοι. 

Μια άλλη μαρτυρία, που λέει ότι ο Λούκας Τσολάκης συνελήφθηκε και οδηγήθηκε αιχμάλωτος στις φυλακές της Τουρκίας, είναι και αυτή του συγχωριανού μας Λευτέρη Παπαγεωργίου. Ο Λευτέρης πιάστηκε αιχμάλωτος και μεταφέρθηκε στις φυλακές της Αμάσιας στην Τουρκία. Εκεί χάμω βρήκε τη στρατιωτική ταυτότητα του Λούκα. Την πήρε και όταν ελευθερώθηκε την παρέδωσε στην Κυπριακή Κυβέρνηση.

Όλα αυτά αποδεικνύουν, ότι ο Λούκας Τσολάκης, όπως και πολλοί άλλοι αγνοούμενοι μας, δε σκοτώθηκε στον πόλεμο, αλλά είναι ζωντανοί γι’ αυτό και τους περιμένουμε να γυρίσουν πίσω. Πότε, Θεέ μου, θα έρθει εκείνη η ευλογημένη μέρα.