Κοινότητα

Αγαπητοί φίλοι,

Στέλλω τους πιο θερμούς χαιρετισμούς σε όλους εσάς που θέλετε να γνωρίσετε την κοινότητά μας μέσω του διαδικτύου. Μπορείτε να επισκεφτείτε τη δική μας ιστοσελίδα και να γνωρίσετε τις ομορφιές και τα αξιοθέατα του χωριού μας. Επιπρόσθετα,…

Από την 1η Ιανουαρίου 2012 και για τα επόμενα 5 χρόνια, μετά και τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 18 Δεκεμβρίου 2011, ανέλαβε νέο Κοινοτικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον κ. Νίκο Κουρρή.

Μέλη Κοινοτικού Συμβούλιου

 

 

Όνομα…

Μία σειρά από έργα κοσμούν την κοινότητα Φρενάρου όπως το Κτήριο του Κοινοτικού Συμβουλίου, διάφορες εκκλησίες και εξωκλήσια, γήπεδα ποδοσφαίρου, στίβου, beach volley, futsal, εξωραϊστικά έργα, δρόμοι, πεζοδρόμια, χώροι στάθμευσης, αναδάσωση και άλλα.

Το χωριό υπήρχε κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια. Σε παλιούς χάρτες, βρίσκεται σημειωμένο ως Frinaria. Σύμφωνα μάλιστα προς μια άποψη η ονομασία του χωριού, προήλθε από τους Freres Mineures, τους Φραγκιακανούς, Λατίνους μοναχούς, που αναφέρεται ότι κατείχαν στην περιοχή…

Στο Φρέναρος, μέχρι το 1930 περίπου, υπήρχε ο τύπος του σπιτιού με το ένα βασικό δωμάτιο και τον ηλιακό με τις καμάρες που περιβάλλονταν από άλλα βοηθητικά δωμάτια. Αυτό βέβαια ήταν χαρακτηριστικό ολόκληρης της πεδινής Κύπρου και ιδιαίτερα της Μεσαορίας.

Με τη γεωργία ασχολούνταν οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού ως τα μέσα του 20ου αιώνα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι πατέρες των 26 από τα 35 παιδιά που εγγράφηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Φρενάρου το 1900 ήταν γεωργοί, 3 ήταν αγροφύλακες, 2 ήταν βοσκοί, ένας εργάτης,…

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Φρενάρου προς τιμήν των ανθρώπων που έπεσαν ηρωικά κατά την εισβολή του 1974 ή παραμένουν αγνοούμενοι έχει στήσει μνημείο δίπλα από το μέγαρο και έχει αφιερωθεί επίσης και ένα ομώνυμο βιβλίο.

Τοποθεσίες στην κατοικημένη περιοχή:

Αλώνια: Το όνομα της τοποθεσίας είναι παρμένο από τα αλώνια που υπήρχαν στην συγκεκριμένη περιοχή.

Αλωνούι:Εκεί βρισκόταν ένα μικρό αλώνι ή αλλιώς ένα «αλωνούι».

Ανεμόμυλος: Πιθανότατα στην περιοχή υπήρχε…

Υπάρχουν αρκετά τοπωνύμια με την ονομασία Καμίνια . Σ’ όλες αυτές τις περιοχές υπήρχαν πετρόκτιστα καμίνια, τα οποία, πριν το 1920, χρησιμοποιούνταν για το κάψιμο του ασβεστόλιθου και την παραγωγή ασβέστη, κατάλληλου για το κτίσιμο σπιτιών. Σε μερικές τοποθεσίες…