Το ξωκλήσι των Αγίων Ανδρόνικου και Αγίας Αθανασίας

Η εκκλησία βρίσκεται περί τα τρία χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού Φρέναρος. Είναι μικρός μονόχωρος ναός διαστάσεων μόλις 5,51x3,65 μ. και ανήκει στον τύπο του Συνεπτυγμένου Σταυροειδούς με τρούλο. Ο ναός κτίστηκε τον 12ο αιώνα με αδρούς πελεκητούς πωρόλιθους αλλά με ιδιαίτερα προσεγμένη τεχνική που μας επιτρέπει να τον χαρακτηρίσουμε κομψοτέχνημα.

Ο τρούλος με πολύ καλές αναλογίες προβάλλει ανάλαφρος πάνω στο σταυρό και έχει τέσσερα μικρά ανοίγματα προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ο ναός ήταν ιστορημένος και από τα λιγοστά στοιχεία που σώζονται είχε στο θόλο την Ανάληψη του Κυρίου και στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας την Πλατυτέρα δεόμενη.

Τα ερείπια του ορθογώνιου νάρθηκα στα δυτικά του μνημείου χρονολογούνται πολύ πιο ύστερα από τον 12ο αιώνα και ο γράφων πιστεύει πως ίσως ο νάρθηκας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω της κατάληψης της Κύπρου από τους Οθωμανούς. Η αφιερωμένη εικόνα των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας, είναι παλιά και φτωχική. Το ξωκλησάκι λειτουργεί μια φορά τον χρόνο, κατά την ημέρα της γιορτής των Αγίων Ανδρόνικου και Αθανασίας, στις 9 Οκτωβρίου.